Ukulele Nedir? Nasıl Çalınır?

tarafından
61
Ukulele Nedir? Nasıl Çalınır?
REKLAM
X

Ukulele, enstrümana ait olan klavye üzerinde parmakların oldukça hızlı bir şekilde hareket etmesi nedeniyle ‘uçan pire’ anlamına gelmektedir ve bu enstrümanın çıkış noktası Portekiz’dir. Aslında 1800’lü yıllardan beri var olan ukulele, Marilyn Monroe’nin bir filmde bu telli çalgıyı çalması ile birlikte yaygınlık kazanmıştır. Şekli itibari ile gitara oldukça benzeyen fakat sıradan bir gitardan daha küçük ebatlara sahip olan ukulelede dört naylon tel bulunmaktadır. Ukulele modelleri, ukulelenin çeşitlerine göre de farklılık göstermektedir.

Ukulele, dört farklı çeşidi bulunan telli bir çalgıdır ve çeşitleri şunlardır:

  • Bariton ukulele
  • Tenor ukulele
  • Konser ukulele
  • Soprano ukulele

Her bir ukulele çeşidinin farklı boyutları vardır. En küçük boyuta sahip olan ukulele 53 cm ile Soprano ukuleledir ve bunu 58 cm ile Konser ukulele, 66 cm ile Tenor ukulele ve 76 cm ile Bariton ukulele takip etmektedir.

Ukulele Nasıl Çalınır?

Ukuleleyi başarılı ve doğru bir şekilde çalmak; doğru akorlara basılması ve doğru ritmin yakalanması ile mümkün olmaktadır. Bu sebeple öncelikli olan; ukulele akorları ayarlarının doğru bir şekilde yapılması işlemidir. Ukulele, gitara benzemesine karşın gitardan farklı bir yapısı olduğu için her şarkıya ve orijinal ritmine uygunluk gösteremeyebilmektedir. Bu sebeple, ukulele ile birlikte söylenecek olan şarkı akorlarının, ukuleleye uyan versiyonunun bilinmesi gerekmektedir. Ukulele çalmaya yeni başlayan kişilere ise önerilen; ilk dört perde içerisinde gerçekleştirilen akorlar kapsamında performans sergilemeleridir.

Tüm ukulele modelleritelleri sol, do, mi, la olarak yani G, C, E, A şeklinde sıralanmaktadır ve bu düzene verilen ad; C akorttur. Bu düzende, ukuleleninakortu gitara kıyasla bir oktav yüksek yapılmaktadır.

Dört telli çalgı aleti olan ukuleleler genel olarak ahşap malzemeden yapılmaktadır ve bu ahşap malzeme için yaygın olarak koa ağacı ile maun ağacı kullanılır. Çünkü sıradan bir ahşap malzemeye göre kao ağacından yapılmış olan ukulele daha parlak bir ses sahip olur, maun ağacından yapılan ukulele ise daha yumuşak bir sese sahip olur. Tüm bunlar dışında metal ukulele modelleri de bulunmaktadır.